Het angstaanjagende geheim van het Phoebus-kartel…

Het gruwelijke verhaal begint op een manier die maar al te bekend klinkt: vier respectabele mannen van vier respectabele bedrijven plannen om mensen wereldwijd te bedriegen in het belang van winst. Klinkt als een nachtmerrie. Klinkt alsof mensen vervolgd hadden moeten worden. Raad eens? Niemand werd vervolgd. En het super kwaadaardige plan dat ze gemaakt hebben leeft voort.

Het angstaanjagende geheim van het Phoebus-kartel…

Van helder begin tot donkere daden

Het begon allemaal zo goed. Maar is dat niet een passend en ironisch intro van een verhaal over bedrog, trucjes en onmiskenbaar schimmenspel?

 

We beginnen ons verhaal in 1904, in de brandweerkazerne van Livermore, Ohio. Een elektricien is bezig met het plaatsen van wat ‘de honderdjarige lamp’ zal worden - Gefabriceerd door het bedrijf Shelby Electrics en gepatenteerd door de Fransman Adolphe Chaillet. Deze lamp schijnt vandaag de dag nog steeds. Een licht dat wees op een mooie toekomst, maar dat pas 20 jaar later door de gebeurtenissen zou worden gedimd.

 

 

Adolphe Chaillet, uitvinder van de "honderdjarige lamp"

Adolphe Chaillet, uitvinder van de "honderdjarige lamp"

23 januari 1924 - Genève

Terwijl gemeenteambtenaren de eindejaarsverlichting van de straatlantaarns van de stad losmaken, beraamt een groep zakenmensen, die in de schaduw van een achterkamer op de loer liggen, het geheime plan dat het industriële denken voorgoed zal veranderen.

 

Hun duivelse idee? Om de krachten te bundelen en het Phoebus-kartel te creëren om de totale controle over de gloeilampenmarkt in de wereld over te nemen. En, paradoxaal genoeg, om de toekomst van onze planeet te verduisteren. 

 

Kartellid #1: Anton Frederik Philips, mede-oprichter van Koninklijke Philips

Kartellid #1: Anton Frederik Philips, mede-oprichter van Koninklijke Philips

Het griezelige monopolie

Het kartel, bestaande uit de grootste lampenfabrikanten, besloot om de levensduur van lampen te beperken tot 1.000 uur, vergeleken met 1.500 tot 2.000 uur eerder, omdat ze de verkoop wilden maximaliseren en de winst boven alles wilden stellen.

Deze beslissing zal voor altijd de eerste wereldwijde implementatie van de geplande veroudering blijven.

 

Kartellid #2: Owen D. Young, President van General Electric

Kartellid #2: Owen D. Young, President van General Electric

Van 1924 tot 1939 hadden fabrikanten van gloeilampen over de hele wereld geen andere keuze dan de levensduur van hun producten te beperken, omdat zij gedwongen waren regelmatig monsters naar de testlaboratoria van een van de kartelleden te sturen voor inspectie en goedkeuring.

 

Kartellid #3: Franjo Hanaman , mede-oprichter van Tungsram

Kartellid #3: Franjo Hanaman , mede-oprichter van Tungsram

Als een enkele lamp van het monster meer dan 1.000 uur in leven was, werd de fabrikant gedwongen om zware boetes te betalen. Klinkt dat te gek om waar te zijn? Hier is de bron: 

https://spectrum.ieee.org/tech-history/dawn-of-electronics/the-great-lightbulb-conspiracy

 

Deze monopolistische overeenkomst, die oorspronkelijk bedoeld was om 30 jaar te duren, stierf voortijdig met de afkondiging van de Tweede Wereldoorlog, waarbij de verschillende leden tot vijandelijke naties behoorden.

 

Kartellid #4: William Meinhardt, CEO van OSRAM

Kartellid #4: William Meinhardt, CEO van OSRAM

Een vernietigende erfenis

Helaas leefde de erfenis van de Phoebus voort en leeft nu nog steeds in alle sectoren van de industrie. De geplande veroudering is een echt mondiaal economisch model en een van de belangrijkste oorzaken van de overexploitatie van de natuurlijke hulpbronnen.

 

Door duurzamer te consumeren (bijvoorbeeld door te kiezen voor refurbished telefoons en elektronica) kun je echter terugvechten tegen onnodige verspilling, woekerwinsten en geplande veroudering, en het Phoebus-kartel in hun graf laten spinnen.

 

Fijne Halloween!

 

Shaddine
Door Shaddine, Marketing Manager Netherlands & Flemish Belgium

Wanneer Shaddine niet schrijft over elektronica en hoe we onze Aarde kunnen helpen, reist zij het liefst en leert zo over andere culturen.

Vond je dit artikel nuttig?