Hoe kies ik een Playstation 4? Ga ik voor de PS4, de PS4 Slim of de PS4 Pro?

In juni 2020 onthulde Sony zijn nieuwste gameconsole. Misschien is dat wel helemaal langs je heengegaan. Begrijpelijk natuurlijk, want we zaten met zijn allen midden in een wereldwijde pandemie van Covid-19. Dit zijn natuurlijk de PS5, die later dit jaar uitkomt, en de krachtigere versie, de PS5 Pro. ​ Daarnaast komt in 2020 ook nog de XBox Serie X op de markt. Grijp dan nu je kans en werp eens een blik op de huidige generatie van de Playstation, bestaande uit de PS4 en zijn twee verbeterde versies, de PS4 Slim (ergonomischer) en de PS4 Pro (krachtiger). Waarom zou je dat doen? Omdat de bestaande PS4 videogames van zeer hoge kwaliteit zijn. Omdat de kans op aantrekkelijke prijzen altijd toeneemt, zodra er een nieuwe versie uitkomt. Net zoals je elk jaar ziet als Apple een nieuwe iPhone introduceert. Je kunt zelfs twee vliegen in één klap slaan door te upgraden naar een refurbished PS4. Dan betaal je nóg minder voor een 100% functionele PS4 én je voorkomt enkele kilo's elektronisch afval. Goed idee? Hou in de gaten dat Sony drie versies van zijn PS4 op de markt heeft gebracht: de "standaard" PS4 uit 2013 en de PS4 Slim en PS4 Pro-versies uit 2016. Weet je welke versie je wilt kiezen? We helpen je graag op weg.

Hoe kies ik een Playstation 4?

Technische specificaties van de PS4, PS4 Slim en de PS4 Pro

Hieronder zie je een handig overzicht van de belangrijkste technische specificaties.

Datum release

20 november 2013

15 september 2016

10 november 2016

Nieuwprijs

€ 300,-

€ 300,-

€ 400,-

Prijs refurbished

€ 245,-

€ 230,-

€ 298,-

Prijsverschil

€ 55,-

€ 70,-

€ 102,-

Processor (CPU)

AMD octacore Jaguar CPU

AMD octacore Jaguar CPU

AMD octacore Jaguar CPU

Grafische processor

1,84 TFLOPS

1,84 TFLOPS

4,2 TFLOPS

Opslagruimte

500 GB harddisk

500 GB harddisk / 1000 GB (1 TB) harddisk

1000 GB (1 TB) harddisk

RAM-geheugen

8 GB

8 GB

8 GB

Grafisch geheugen

256 MB

256 MB

256 MB

Schijflezer

Blu-ray / DVD

Blu-ray / DVD

Blu-ray / DVD

HDMI

Ja

HDR

4K / HDR

Bluetooth

2.1 (EDR)

4.0

4.0

Ethernet

Ja

Ja

Ja

USB

2 x USB 3.0

2 x USB 3.0

3 x USB 3.1

Afmetingen

275 x 305 x 53 mm

265 x 288 x 39 mm

295 x 327 x 55 mm

Gewicht

2,76 kg

2,1 kg

3,3 kg

Hieronder gaan we dieper in op de verschillen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de PS4-modellen?

Heb je geen zin om écht diep in de technische verschillen te duiken, maar wil je toch een goede beslissing kunnen nemen? We vragen 5 minuten van je tijd om de belangrijkste verschillen onder je aandacht te brengen. Hier komen ze:

 • De grootte, het gewicht en het uiterlijk van de console: De Slim-versie is compacter en lichter van gewicht dan de standaardversie. De Pro-versie is groter én zwaarder.
 • Prestatievermogen: Alle drie modellen hebben de razendsnelle AMD octacore Jaguar CPU, die garant staat voor een hoge verversingssnelheid, zodat je nooit haperingen of onduidelijk beeld ziet.
 • Opslagmogelijkheid: de PS4 Pro heeft 1 TB (1000 GB), de Slim-versie kan 500 GB of 1 TB hebben en de standaard PS4 heeft toch nog 500 GB
 • Graphics: De PS4 Pro geeft je de beste beeldkwaliteit. Door zijn 4K-resolutie kun je genieten van uiterst scherp beeld, als je tenminste een geschikt scherm hebt.
 • Prijs: De nieuwprijs van de PS4 Pro ligt €​ 100,- hoger dan de andere modellen. Gun jezelf extra prijsvoordeel en bestel bij Back Market een refurbished gameconsole.
 • Energieverbruik: Wil je zoveel mogelijk energie besparen? Ga dan voor de zeer efficiënte PS4 Pro.
 • Compatibiliteit: Maak je vooral geen zorgen! Alle PS4-games speel je probleemloos af op elke versie. Het gaat puur om de kwaliteit en je spelervaring.

Wat betekenen de verschillen tussen de PS4, de PS4 Slim en de PS4 Pro voor mij?

We nemen nu een frisse duik in de meer technische details. We maken je hopelijk duidelijk welke voordelen dit voor jou oplevert.

 • HDR en 4K: De PS4 Pro is 4K-compatibel. Hierdoor speel je je games in ultra-HD-kwaliteit. Pas wel op: je geniet alleen van optimaal beeld als je tv of je scherm geschikt is voor 4K. Heb je helaas alleen maar een HD-scherm of HD-tv? Geen enkel punt. De Pro maakt beter gebruik van HDR-technologie (High Dynamic Range) dankzij de HDMI 2.0-poort. Dus zelfs in full-HD zien games er beter uit. Kleurweergave en contrast zijn gewoon beter. Grafisch gezien is de PS4 Pro gewoon je beste keuze. Bovendien kun je ook video's opnemen en streamen in 1080p-resolutie, met 60 fps framerate. Hou de berichten op Youtube en Twitch goed in de gaten!
 • Prestatievermogen: Ga je voor topprestaties en brute kracht? Geen twijfel mogelijk, de PS4 Pro is dé gameconsole voor jou! Hogere verversingssnelheden, soepeler lopende games en kortere laadtijd. Een hogere beeldkwaliteit, scherpere schaduwen, levensechte kleuren en verbeterde anti-aliasing. Je hebt ook een grotere kijkafstand. Kortom, ga je voor topprestaties, dan is dit het snelste model, tenzij je liever wacht op de PS5-serie. De rekenkracht van de Pro is tweemaal zo hoog als die van de Slim.
 • Opslagruimte: Verwijder je regelmatig je games? Dan is de 500 GB van het standaardmodel of de Slim ruim voldoende. Download je veel digitale games? Dan wil je altijd voldoende capaciteit hebben. Kies dan voor de Slim met 1000 GB opslag of bestel bij Back Market een Pro.
 • Connectiviteit: De Pro-versie heeft één USB-poort meer dan de andere twee modellen. Erg handig als je jouw VR-headset aan wilt sluiten en de best mogelijke spelervaring uit je virtual reality-games wilt halen. De Pro en de PS4 Slim hebben ook een optische audio-uitgang. Hiermee kun je ze ook aansluiten op een ouder Home Theater System.
 • Gewicht en afmetingen: Neem je je gameconsole graag mee? Kies dan voor de lichtere PS4 Slim. De Pro is qua gewicht het zwaarste model. Logisch ook, als je ziet wat er allemaal onder de motorkap van dit topmodel zit.
 • Energieverbruik: Wil je besparen op je energierekening? Dan is de PS4 Slim je beste keuze. Hij gebruikt ongeveer tweemaal minder energie dan de Pro. Hij wordt tijdens het gamen ook minder warm.
 • Prijs: De nieuwprijs van de PS4 Pro is €100,- hoger dan die van de overige modellen. Maar waarom zou je de nieuwprijs willen betalen? Bestel je PS4-gameconsole als refurbished exemplaar bij Back Market. Een refurbished Pro kost minder dan een standaard PS4 of een PS4 Slim als nieuw exemplaar. Een refurbished PS4 of Slim scheelt je toch al gauw €70,-.


Onze refurbished gameconsoles worden volledig opgeknapt door gecertificeerde vakmensen. Alles wat niet meer correct werkt, wordt door hen vervangen. Daarom durven we je 36 maanden garantie te geven. Je hebt ook een herroepingsrecht van 30 dagen. Als we leveren, dan doen we dat standaard binnen 48 uur.

Hebben we je kunnen helpen?

Zo, dat was een heel verhaal. We hopen dat we je concreet hebben geholpen. Nog een advies? Het heeft volgens ons weinig zin om nú al veel geld te steken in een PS5. Er zijn meer dan voldoende games beschikbaar, dus je kunt nog lange tijd vooruit. Heb je Horizon Zero Dawn al gespeeld? Doen! Je gaat er geen spijt van krijgen.

Kies voor de Slim als je een lichte en compacte console wilt. Ga voor de Pro als beeldkwaliteit voor jou cruciaal is. We geloven dat je weinig verschil zult zien met consoles van de nieuwe generatie.

Welk merk gameconsole je ook wilt, je vindt ze bij Back Market tot wel 70% goedkoper dan de gangbare winkelprijs. Ook de Nintendo Switch of de Xbox One. Wil je nog meer? Kijk dan in ons assortiment naar tv's, VR-headsets of koptelefoons van topkwaliteit. Wij bieden alles om jou een zo perfect mogelijke game-ervaring te geven.

Shaddine
Door Shaddine, Marketing Manager Netherlands & Flemish Belgium

Wanneer Shaddine niet schrijft over elektronica en hoe we onze Aarde kunnen helpen, reist zij het liefst en leert zo over andere culturen.

Vond je dit artikel nuttig?