Hoe kies ik een koptelefoon?

Een dag zonder muziek is een dag niet geleefd. Ben je het eens met deze stelling? Dan ben je vast iemand die het liefst overal van je favoriete muziek geniet. In de zithoek van je eigen huis, in je auto, op de fiets, maar ook in het openbaar vervoer. Je bent wel zo beleefd om ervoor te zorgen dat omstanders geen last van je hebben. Daarom ben je op zoek naar een goede koptelefoon. Wat mag je van een koptelefoon verwachten? Allereerst wil je dat hij zo natuurgetrouw mogelijk je favoriete tunes weergeeft. Omdat je rustig een uur wilt weg kunnen dromen, moet hij ook zo comfortabel mogelijk dragen. Het liefst heb je ook geen last van lawaai of lastige geluiden op de achtergrond. Merk je dat je tijdens het sporten een flinke oppepper krijgt van muziek, dan zoek je headphones die tegen wisselende weersinvloeden kunnen en je bewegingsvrijheid niet beperken. Is je budget ook bepalend bij je keuze? Kijk dan zeker eens in het assortiment van Back Market. Wij bieden je refurbished koptelefoons met drie jaar garantie. Alle headphones die wij verkopen zijn schoon en volledig functioneel. In vergelijking met de nieuwprijs is de vergoeding die we vragen voor een refurbished koptelefoon bijzonder schappelijk te noemen. En dat is wel zo voordelig.

Hoe kies ik een koptelefoon?

Welk model koptelefoon: in-ear, on-ear of over-ear?

Als je in de markt bent voor een refurbished koptelefoon, is je eerste stap het bepalen van het model. Je kunt kiezen uit drie verschillende hoofdcategorieën:

  • In-ear koptelefoons: Dit zijn de bekende oordopjes, het kleinste model headphones. Je steekt ze in je oren en bij de meeste modellen zal een deel in je gehoorgang komen. Bij in-ear headphones zul je altijd een deel van het omgevingsgeluid horen.
  • On-ear koptelefoons: De naam zegt het eigenlijk al. Dit type hoofdtelefoon plaats je op je oorschelp. Over het algemeen dragen ze comfortabeler dan in-ear modellen en sluiten ze je ook beter af van het geluid om je heen.
  • Over-ear koptelefoons: Deze hoofdtelefoons zijn groter en zwaarder en voelen zeer comfortabel aan. Ze zijn een aanrader als je je zoveel mogelijk van je omgeving wilt afsluiten en écht wilt opgaan in je muziek.

Welke refurbished koptelefoon je aanschaft, is ook afhankelijk van het doel waarvoor je ze gebruikt. Luister je vooral naar muziek als je onderweg bent, dan kies je het beste voor koptelefoons die je gemakkelijk mee kunt nemen. Het ligt voor de hand dat je dan voor in-ear koptelefoons gaat. Deze passen immers in zowat elke tas en wegen vrijwel niets. Omdat oren en gehoorgangen van nature kunnen verschillen, leveren de meeste fabrikanten van in-ear headphones diverse soorten en maten oordopjes mee. Probeer welke dopjes je het beste bevallen en het omgevingsgeluid zoveel mogelijk wegnemen. Zo kun je onder alle omstandigheden van je muziek genieten. In-ear modellen zijn ook erg geschikt voor sporters, maar dan zijn er wél een aantal zaken waar je op moet letten. Zeker als je in de buitenlucht actief bezig bent is het van belang dat je koptelefoons tegen zweet en regen kunnen. Kies dan voor een merk en model met een IP-classificatie van minimaal IP67. Ook al kom je in een stortbui terecht, je koptelefoon blijft functioneren.

Een on-ear koptelefoon is groter, weegt meer en zit door zijn zachte kussens een stuk comfortabeler dan een hoofdtelefoon met simpele oordopjes. Bij een on-ear hoofdtelefoon en zijn grotere broertje de over-ear koptelefoon is een goede passing cruciaal. Ga altijd voor een hoofdtelefoon die je gemakkelijk kunt aanpassen aan de grootte en de vorm van je hoofd. Wil je weten of een koptelefoon écht geschikt voor je is, draag hem dan minimaal 20 minuten. Als je dan nog steeds kunt genieten van je muziek en geen last hebt van een geïrriteerde huid of oren, dan heb je een model in handen die goed bij je past. On-ear headphones rusten op je oorschelp, net als klassieke oorwarmers. Na verloop van tijd kan dit minder aangenaam voelen. Een voordeel is het feit dat je nog steeds iets van het achtergrondgeluid hoort. Over-ear koptelefoons schermen je in de ideale situatie bijna volledig van de buitenwereld af en geven over het algemeen het mooiste geluid. Omdat ze gedeeltelijk op je kaak rusten, voelen ze ook na uren dragen comfortabel aan.

Een klassieke koptelefoon of een draadloos exemplaar?

Een klassieke hoofdtelefoon is voorzien van een snoer, meestal met een 3,5 mm jack plug aan het eind. Dit geldt voor alle drie basismodellen. Het grote voordeel van een refurbished koptelefoon met snoer is het feit dat geluid zuiver en ongestoord de weg naar je oren vindt. Er zitten echter ook nadelen aan. Een te kort snoer kan je beperken in je bewegingsvrijheid. Blijft je snoer ergens haken, dan kan de kabel intern breken, zodat je koptelefoon niet meer werkt of slechts geluid geeft aan één oor. Wil je dit niet, kies dan voor een moderne draadloze koptelefoon. Een wireless headphone werkt via bluetooth en speelt je muziek af van elk apparaat dat je via je bluetooth-verbinding aan je refurbished koptelefoon kunt koppelen. Als je van plan bent om een bluetooth hoofdtelefoon aan te schaffen, kijk dan wel of de bluetooth protocollen van je koptelefoon overeenkomen met die van je laptop, tablet of smartphone.

Hoe zit het met geluidskwaliteit?

Geluidskwaliteit is uiteraard de allerbelangrijkste eigenschap als je op zoek bent naar een refurbished koptelefoon. In het algemeen mag je stellen dat over-ear- en on-ear hoofdtelefoons een betere geluidskwaliteit hebben en je een voller geluid laten horen dan in-ear koptelefoons, maar er zijn meer dan voldoende uitzonderingen op deze regel. Ook een in-ear headphone kan je laten genieten van muziek waarbij lage tonen belangrijk zijn. Het is maar hoe de fabrikant de verhouding tussen lage tonen, hoge tonen en midrange tonen heeft afgesteld. Je kunt kijken naar het frequentiebereik van je refurbished koptelefoon. Deze ligt in de ideale situatie tussen 10 Hz en 25.000 Hz. Dit wil echter niet zeggen dat alle frequenties even sterk worden weergegeven. Uiteindelijk ben jij het die bepaalt welk geluid het mooist klinkt.

Is noise cancellation iets voor mij?

Als je jouw muziek wilt beluisteren in de buitenlucht of in een rumoerige omgeving, dan is een refurbished koptelefoon met noise cancellation een verstandige optie. In je refurbished koptelefoon zitten sensoren die het achtergrondgeluid analyseren. Je koptelefoon produceert dan zogenaamd "anti-geluid" dat het achtergrondgeluid opheft.

Ga voor een refurbished koptelefoon van Back Market

Kies voor een refurbished koptelefoon van Back Market. Wij geven je 3 jaar garantie en beloven dat je refurbished koptelefoon volledig functioneert en zowel van binnen als van buiten uitgebreid schoongemaakt is. Jij betaalt een bijzonder voordelige prijs en als je enige gebruikssporen wilt accepteren, gunnen we je een nóg groter prijsvoordeel.

Shaddine
Door Shaddine, Marketing Manager Netherlands & Flemish Belgium

Wanneer Shaddine niet schrijft over elektronica en hoe we onze Aarde kunnen helpen, reist zij het liefst en leert zo over andere culturen.

Vond je dit artikel nuttig?